Het spelen van een escaperoom blijft populair en is onwijs leuk om te doen met vrienden of familie. Maar wist je dat je ook heel goed in het basisonderwijs een escaperoom kunt spelen? Hieronder geef ik je verschillende tips om in jouw klas hiermee aan de slag te gaan én natuurlijk geef ik je een aantal toffe voorbeelden.
Hoe ziet dat er dan uit, een escaperoom in het basisonderwijs?
In een escaperoom word je normaal gesproken opgesloten om binnen een bepaalde tijd te ontsnappen. Door het oplossen van puzzels, raadsels en het uitvoeren van opdrachten kom je steeds dichterbij de oplossing. In het basisonderwijs is het lastig om jouw kinderen op te sluiten in verschillende klassen. Een escaperoom wordt dan ook vaak in groepjes gespeeld (in hetzelfde klaslokaal) en door middel van puzzels moeten de kinderen tot het eindantwoord komen.
Vanaf welke groep is het spelen van een escaperoom te doen?
De escaperooms die online te vinden zijn, zijn meestal te spelen vanaf groep 4. De kinderen hebben namelijk wel een aantal vaardigheden nodig om te puzzelen en samen te werken.
Welke tips heb je als je voor de eerste keer een escaperoom speelt in jouw groep?
Het is belangrijk dat je, als leerkracht, zelf de escaperoom al een keer hebt gespeeld. Zo weet je waar de knelpunten liggen en waar je de kinderen eventueel op weg kunt helpen.
Daarnaast is het belangrijk dat je voor ogen hebt wat het doel is van de escaperoom. Sommige escaperooms bevatten opdrachten over de kerndoelen, terwijl andere escaperooms zich meer focussen op informatievaardigheden en het samen voltooien van een taak.
Maak daarnaast een keuze of je op tijd wilt spelen, met/zonder hints of dat je start met een geldbedrag. Wie heeft er aan het einde de meeste tijd of het hoogste bedrag over?
Er bestaan papieren escaperooms en digitale escaperooms. Kies bijvoorbeeld in de middenbouw voor de papieren versie en in de bovenbouw voor een meer digitale.
Leer je leerlingen doorzetten! Niets is mooier dan het niet opgeven en samen uiteindelijk die ene opdracht oplossen. Het is juist goed als kinderen ergens over moeten nadenken en altijd gelijk de oplossing hebben!
Waar kun je leuke escaperooms voor jouw groep vinden?
Twee leuke escaperooms voor de middenbouw van Juf Jasmijn zijn te vinden via haar YouTube-kanaal. Klik hier om de video te bekijken. In de beschrijving onder de video vind je een linkje naar het materiaal.
Meester Henk heeft heel veel escaperooms ontwikkeld via het platform van Yurls. Bij elke feestdag is er wel één te vinden. Klik hier om een overzicht te bekijken!
Via de website van Kraak'M speel je verschillende online escaperooms. Sommige hiervan zijn gratis te spelen, maar niet allemaal!
En natuurlijk mag mijn eigen escaperoom in Sinterklaasthema niet ontbreken. Sinterklaas is verdwenen! De kinderen helpen de Hoofdpiet om Sinterklaas weer terug te vinden. Deze escaperoom is geschikt voor groep 5 t/m 8.
Kortom: een escaperoom is een andere manier om jouw kinderen allerlei vaardigheden op te laten doen i.p.v. een gewone reken- of taalles. Het vraagt een klein beetje voorbereiding, maar het brengt zeker een hoop enthousiasme en plezier met zich mee!
Comments